Народното събрание преодоля ветото на президента Румен Радев върху последните промени

...
Народното събрание преодоля ветото на президента Румен Радев върху последните промени
Коментари Харесай

Управляващото мнозинство преодоля ветото на президента за тайните арести

Народното събрание преодоля ветото на президента Румен Радев върху последните промени в Наказателния кодекс, с които се дава опция за отсрочване до 48 часа на уведомяването при задържане на разположение, както и арестувани малолетни лица да бъдат в неопределеност за техните родители в период до 24 часа.
 Правната комисия в Народно събрание отхвърли ветото на президента за тайните арести  Президентът наложи несъгласие на 48-часовия арест без известяван
Парламентът одобри текстовете с 137 гласа " за " и 43 " срещу ". Единствено парламентарната група на Българска социалистическа партия гласоподава против препоръчаните промени.

Според депутата от левицата Филип Попов с въвеждането на " секрети арести " ръководещото болшинство връща страната във времена, когато полицията е прибирила хора от улицата, а за околните им те са били изчезнали. Той уточни още, че анулацията на правото на уведомяването на близки на арестувани за 48 часа опонира на интернационалните наставления.

" Не е въведен справедлив аршин за тежестта на хипотетичното закононарушение и отваряте вратата за произвол. Разследващият орган по свое убеждение ще може да задържа и да не уведомява околните ", съобщи Попов. " Няма да натриете носа на президента, преодолявайки ветото, а ще натриете носа на Наказателния кодекс, на българските жители и на тези, които ще усетят репресивния орган на страната върху гърба си ", добави той.

Според шефът на парламентарната правна комисия и народен представител от ГЕРБ Данаил Кирилов опозицията обърща президентското несъгласие в политическо говорене и плашене на хора. " В рамките на последните три седмици си сложих за цел да обсъдя този проблем, този въпрос, това несъгласие с допустимо най-изтъкнатите реномирани наказателно-правници в българската правна просвета и правоприлагане “, съобщи Кирилов и добави, че е бил уверен в правотата си.

През декември предходната година президентът Румен Радев наложи несъгласие на промените в Наказателния кодекс, които плануват задържане на лица до 48 часа без да бъдат уведомявани околните му. С тях се дава опция управляващите да не уведомяват родителите на арестувани за 24 часа деца.

" Още по-тревожна е опцията арестувани малолетни лица да бъдат в неопределеност за техните родители в период до 24 часа. Конституцията вменява на родителите да се грижат за децата си до тяхното пълноправие и задължава страната да ги подкрепя ", уточни тогава президентът.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР